معرفی شرکت

شرکت داروسازی کاسپین تأمین در سال ۱۳۶۲ بنام شرکت گسترش و سرمایه گذاری دارویی ایران تأسیس گردید. این شرکت وابسته به گروه سرمایه گذاری دارویی تأمین (TPICO) می باشد . کارخانه در سال ۱۳۷۶ در زمینی به مساحت ۲۷۱هزار مترمربع در استان گیلان، شهرک صنعتی رشت و با ماشین آلات مدرن و پیشرفته و تجهیزات آزمایشگاهی کامل دایر گردید و انجام تمامی پروسه ها براساس اصول GMP و قوانین WHO ، می باشد .

تولیدات این شرکت در ابتدا منحصر به انواع مختلف آمپول بوده و در طی سالیان گذشته شرکت همواره در جهت افزایش تعداد محصولات و تنوع آنها کوشیده است . در سال ۱۳۸۰ در کنار بخش آمپول که اصلی ترین شکل دارویی تولیدی در کاسپین تأمین میباشد، اشکال نیمه جامدات )کرم، پماد، ژل و شیاف( و محلولهای خوراکی و شربتها نیز راه اندازی شد . در سال ۱۳۸۵ شرکت گسترش و سرمایه گذاری دارویی ایران (IPDIC) جهت توسعه صادرات و در راستای برند سازی نام کارخانه داروسازی ایرانی در سطح جهانی، به شرکت داروسازی کاسپین تأمین (C.T.Pharma) تغییر نام داد.

موضوع فعالیت شرکت طبق ماده ۲ اساسنامه تولید انواع محصولات دارویی , غذایی , آرایشی و بهداشتی می باشد. ضمنا بموجب

پروانه بهره برداری شماره ۷۰۰۱۰ / ۴۲۱۴۷۷۷ مور خ ۲۴ / ۱۲ / ۱۳۷۶ و ۲۴ / ۱۰۳۶۶ مورخ ۲۰ / ۱۱ / ۱۳۸۰ و ۳۷۱۱ / ۲۴ مورخ ۲۴ / ۲ / ۸۶ که توسط وزارت صنایع و معادن ایران صادر شده ، بهره برداری از کارخانه شرکت با ظرفیت ۱۰۷ میلیون عددانواع آمپول ، ۷۰۰ هزار لیتر انواع شربت ، ۱۰۰ تن انواع پماد ، ۸ میلیون عدد انواع شیاف ، ۲۰۰ تن انواع ژل و ۲۱۰ هزار لیتر انواع محلولهای داروئی آغاز شده است .

ترکیب سهام داران

ترکیب سهام داران شرکت داروسازی کاسپین تأمین به همراه درصد مالکیت در تاریخ ۱۳۹۹/۰۳/۳۱  به شرح زیر است:

ترکیب اعضای هیات مدیره شرکت داروسازی کاسپین تأمین به همراه سمت در تاریخ ۱۳۹۹/۰۳/۳۱  به شرح زیر است:

بازار اصلی، وضعیت رقابتی و جایگاه شرکت در آن بازار

بازار اصلی شرکت بازار داخلی کشور می باشد همچنین شرکت طبق آخرین آمارنامه دارویی سال ۱۳۹۷ در بین شرکت های تولیدی به لحاظ ریالی حائز رتبه ۱۲ گردیده و در حوزه داروهای تزریقی نیز این شرکت بزرگترین تولید کننده آمپول در کشور می باشد.

سهم بازار محصولات مطابق صورتهای مالی در سالهای گذشته و رتبه هر یک از اشکال بصورت زیر می باشد .

 عملکرد تولید و فروش

مجموع مبلغ فروش شرکت سبحان دارو از ابتدای سال ۹۹ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷۵ درصد افزایش یافته است و مقدار فروش مدت مشابه سال قبل ۳۵ درصد افزایش یافته است.

این شرکت به منظور توسعه سبد محصولات و در راستای دستیابی به اهدافی چون افزایش سهم بازار، افزایش سود، تنوع درسبد محصولات تزریقی و.. اقدام به تعریف پروژه ایجاد سایت فیلینگ سرنگ از پیش پر شده ( پریفیلد) نموده است، این پروژه در بخشی از ساختمان فعلی شرکت در حال انجام می باشد.

صورت های مالی

مفروضات

در این تحلیل بصورت محتاطانه به بررسی سودآوری سال ۹۹ و ۱۴۰۰ پرداخته شده است و مفروضات به صورت زیر در نظر گرفته شده است.

  • در سال مالی ۱۳۹۹ گزارش توجیهی هیئت مدیره شرکت مبنی بر افزایش سرمایه از ۴۵۰ میلیارد ریال به ۷۰۰ میلیارد ریال تهیه شده و گزارش حسابرس و بازرس قانونی و مجوز از بورس اخذ گردیده و به زودی اجرایی می شود.

  • برنامه شرکت در سال مالی ۱۳۹۹ حفظ سطح فعلی تسهیلات با اندکی افزایش خواهد بود. و نرخ سود تسهیلات در ۱۸ درصد در نظر گرفته شده است.

  • تا پایان شهریور سال ۱۳۹۹ یک خط از پنج خط آمپول و پروژه پریفیلد و خطوط دیگر را حداکثر تا پایان سال ۱۴۰۰ به اتمام می رسند.

  • حدود ۱۰ درصد دارو ها و تولیدات شرکت مشمول ارز ترجیحی نمی شود.

  • ارز ترجیحی برای سال ۹۹و ۱۴۰۰ بدون تغییر و ۴۲۰۰ تومان باقی می ماند.

  • تورم سال های ۹۹ و ۱۴۰۰ بیست و پنج درصد در نظر گرفته شده است.

  • نرخ ارز برای سال ۹۹و ۱۴۰۰ بترتیب ۲۰۰۰۰ و ۲۳۰۰۰ تومان در نظر گرفته شده است.

  • نرخ محصولات در سال ۹۹ و ۱۴۰۰ بیست درصد افزایش خواهند داشت.

  • میزان تولید سال ۹۹ و ۱۴۰۰ بیست درصد افزایش خواهند داشت.

با توجه به مفروصات فوق بهای تمام شده برای سال های آتی به شرح زیر خواهد بود.

با توجه به مفروصات فوق صورت سود زیان برای سال های آتی به شرح زیر خواهد بود.

 در صورت ثابت فرض کردن تمامی عوامل تاثیر گذار بجز نرخ ارز ترجیحی و نرخ افزایش قیمت محصولات  تحلیل حساسیت سود هر سهم برای سال ۱۴۰۰ به صورت زیر است.